Uncategorised

Haal meer data (en GeoJSON) uit een PDOK WFS

WFS Response Paging

Speciaal voor de techneuten, twee tips over gebruik van PDOK Web Feature Services. Om er nog meer uit te halen.

Eerst over ResponsePaging en dan over GeoJSON & andere output formaten.

Meer dan 1.000 objecten ophalen: ResponsePaging

De Web Feature Services van PDOK bieden toegang tot allerlei (vector)data. De data van de BAG, natura2000, het NWB wegennet, bestuurlijke grenzen en wat dan ook kan je ophalen voor gebruik in eigen applicaties. Bijvoorbeeld in QGis, OpenLayers of andere tooling. Voor de service URLs kan je kijken op //www.pdok.nl/nl/producten/pdok-services

Conform de WFS specificatie gaat het ophalen met GetFeature requests. Bijvoorbeeld een HTTP Get Request om alle provincie grenzen op te halen:

//geodata.nationaalgeoregister.nl/bestuurlijkegrenzen/wfs?service=WFS&version=2.0.0&request=GetFeature&typename=provincies

De PDOK services kennen alleen een maximum van 1.000 objecten per request (Update 14 augustus: dit was 15.000 maar is verlaagd. Zie ook //www.pdok.nl/nl/hoe/veelgestelde-vragen#pdok-techniek). Dat mag, bijvoorbeeld om de belasting op de servers te beperken en te voorkomen dat iemand niet (per ongeluk) alle data ophaalt in zijn browser. Voor datasets van enige omvang betekent dit alleen dat je die niet helemaal in één keer via de WFS kan ophalen. In sommige gevallen kan je je wenden tot de data dumps, te downloaden via ATOM feeds. Zie //geodata.nationaalgeoregister.nl/atom/index.xml

Maar niet altijd. En soms wil je juist de WFS bevragen, met een filter erbij bijvoorbeeld. Dus wat doe je dan als je meer dan die 1.000 objecten wil ophalen? Dan komt een van de handige WFS 2.0.0 functies van pas: ResponsePaging.

De “magie” van WFS 2.0.0 ResponsePaging

WFS Response PagingVanaf versie 2.0.0 van WFS is ResponsePaging gespecificeerd. De PDOK WFSen ondersteunen dit. Gelukkig. Want met Response paging kan je een door jezelf opgegeven aantal objecten ophalen (bijvoorbeeld de eerste 100) en daarna de volgende set (van 100) en weer de volgende set, totdat je alles hebt. Vergelijkbaar met paginering van zoekresultaten van zoekmachines.

Dit kan je heel simpel opgeven per request met de paramaters count (die maxFeatures vervangt uit WFS 1.0.0 en WFS 1.1.0) en de startIndex. Een voorbeeld voor de eerste 100 ligplaatsen uit de BAG, dus met count=100 en startIndex=0:

//geodata.nationaalgeoregister.nl/bag/wfs?service=WFS&version=2.0.0&request=GetFeature&typename=bag:ligplaats&count=100&startindex=0

En de volgende 100 en weer 100:

//geodata.nationaalgeoregister.nl/bag/wfs?service=WFS&version=2.0.0&request=GetFeature&count=100&typename=bag:ligplaats&startindex=100

//geodata.nationaalgeoregister.nl/bag/wfs?service=WFS&version=2.0.0&request=GetFeature&count=100&typename=bag:ligplaats&startindex=200

Totdat je alle data binnen hebt. Hoe je weet dat je alles hebt? Kijk eens naar het GML response als je count en startIndex hebt gebruikt. In de eerste tag staat een attribuut numberMatched, dat aangeeft hoeveel resultaten er totaal zijn. Erg handig om te gebruiken in je algoritme om alles op te halen.

Of slimmer nog, vraag voordat je daadwerkelijk data gaat ophalen met “resulttype=hits” hoeveel objecten je GetFeature request zou opleveren.

Bijvoorbeeld (let op: zonder count parameter!)

//geodata.nationaalgeoregister.nl/bag/wfs?service=WFS&version=2.0.0&request=GetFeature&typename=bag:ligplaats&resulttype=hits

(Geo)JSON en andere formaten

GML is voor veel webontwikkelaars niet de eerste keus. JSON en GeoJSON voor geodata lijken de standaard te worden. Maar een WFS geeft standaard (keurig conform de specs) GML terug op een GetFeature reques. Wederom niet getreurd. Ook het GeoJSON formaat is beschikbaar bij de WFSen die PDOK aanbiedt. Gebruik daarvoor de parameter &outputformat=json bij een GetFeature request en je krijgt GeoJSON terug.

Voorbeeld:

//geodata.nationaalgeoregister.nl/bag/wfs?service=WFS&version=2.0.0&request=GetFeature&count=100&typename=bag:ligplaats&startindex=100&outputformat=json Let op, zie ook de tip over lat/long-coordinaten hieronder.

Handig in webapplicaties als OpenLayers en Leaflet. Of ook deskop pakketten.

Tot slot: een PDOK WFS steunt nog meer formaten. Zie daarvoor het stukje XML over het outputFormat van het GetFeature-deel in uit de Capabilities van een WFS. Dit Capabilities document is op te vragen via bijvoorbeeld:

//geodata.nationaalgeoregister.nl/bag/wfs?service=WFS&request=GetCapabilities

Gebruik EPSG:4326 voor lat/long-coordinaten

Update, met een tip van Edward MacGillavry (Webmapper): Voeg voor GeoJSON ook toe dat je data wilt in WGS84, met de volgende parameter: &srsName=EPSG:4326. De meeste software gaat namelijk uit van lat/long coordinaten in WGS84 in GeoJSON.

Dus:

//geodata.nationaalgeoregister.nl/bag/wfs?service=WFS&version=2.0.0&request=GetFeature&count=100&typename=bag:ligplaats&startindex=100&outputformat=json&srsName=EPSG:4326