Uncategorised

Nederland van Boven en de (geo)datavisualisaties

Nu de eerste TV uitzending is geweest, is duidelijk dat Nederland van Boven niet verlegen hoeft te zitten om aandacht. Meer dan een miljoen kijkers en immens veel positieve tweets. En terecht.

Als geo-icter en als kaartfanaat vind ik het resultaat fantastisch: kunstzinnige luchtopnames, leuke verhalen en coole geografische visualisatie, die uit zichzelf al een verhaal vertellen. Dit bevestigt wat er vaker geroepen wordt in het vakgebied: plaatjes (en kaartjes) zeggen meer dan 1000 woorden. En bewegende plaatjes volgens mij nog weer meer.

Screenshot telefoon animatieIn de eerste uitzending toont een animatie bijvoorbeeld hoe Nederland ontwaakt op een doorsnee dag, door opgloeiende punten in het landschap. Deze punten tonen hoeveel gebruik we maken van onze mobiele telefoons en laten hiermee gelijk al boeiende patronen zien. In welke gebieden men eerder lijkt op te staan, waar het wat later druk wordt en hoe zich dat in de loop van de ochtenduren ontwikkelt. Maar hoe komen we nu van de ruwe data van de bellers tot zo’n animatie? En wat zijn die punten die we zien eigenlijk?

De animatie van ons spoorwegennetwerk laat mooi zien hoeveel treinen er bij Utrecht samenkomen. Om de treinen op de goede perrons te krijgen, moeten bij het station in Utrecht daarvoor veel wissels omgezet worden.

The making of

Voordat zo’n animatie er is, moet er veel gebeuren. Frederik Ruys, de datajournalist voor Nederland van Boven, heeft er wel eens 6 stappen voor beschreven.

Elke stap vraagt om bepaalde kennis en kunde. Bij een paar animaties heb ik samen mogen werken met Frederik bij het analyseren, combineren en visualiseren van de ruwe gegevens. Op dit blog zal ik de komende tijd van een paar van die animaties en kaartlagen wat achtergronden geven over het maken ervan. Dus over dingen waar we tegenaan liepen bijvoorbeeld. En hoe we dat oplosten. Dus hou het in de gaten de komende tijd!