Uncategorised

Nederland van Boven: de wissels van Utrecht CS

In de eerste aflevering van Nederland van Boven zagen we hoe druk het kan worden rondom station Utrecht Centraal. Een van de animaties toont hoeveel wissels er omgezet worden in korte tijd om de treinen naar de juiste sporen te begeleiden. Hiervoor heeft de VPRO van ProRail gegevens gekregen om te verwerken tot een anmiatie.

Wissels Utrecht CS Nederland van boven
Wisselomlopen
De gegevens van ProRail zijn flinke lijsten van zogenaamde wisselomlopen. Onder een wisselomloop verstaat men het omzetten van een wissel (maakt niet uit welke kant op) op een bepaald moment. Zo’n wisselomloop geeft eigenlijk aan dat er een trein naar een bepaald spoor geleid gaat worden. Daarnaast kregen we ook een bestand met (nauwkeurige) locaties van wissels. Als we hier de wisselomlopen op afbeelden, is te zien hoeveel activiteit er op het spoor rondom het station is. Deze gegevens moeten we zien om te zetten naar iets wat 422 South (het bureau wat de animaties maakt) kan verwerken tot een visueel aantrekkelijke animatie.

Deze animatie is een goed voorbeeld om uit te leggen wat je moet doen in de voorbereiding van de animaties van Nederland van Boven.

Voor de liefhebbers: de stappen

Goed, om de gegevens geschikt te maken voor de animatie, doen we het volgende:

1. We lezen de lijst met wisselomlopen en het bestand met de locaties van wissels in in een database. In dit geval een Postgis database.
2. De locaties van de wissels hebben we vervolgens gekoppeld aan de lijsten met wisselomlopen en gelijk de datum en tijd in een handiger formaat gezet.
3. Nu kunnen we namelijk de gegevens direct visualiseren om de data te verkennen. Dit kan met QGis, met een plugin om animaties af te spelen. Dat levert iets op als dit:

Het filmpje toont van de sporen net ten noorden van de perrons welke wissels op welke momenten omgezet worden. De animatie verdient nog wat grafische aandacht, maar hiermee zie je wat er gebeurt als er een of meerdere treinen aankomen: wissels die nodig zijn om een trein het goede spoor op te leiden worden tegelijkertijd omgezet. Die wissels zie je oplichten. En dat is ook de bedoeling. Aan de hand van deze nieuwe gegevens bekijkt de VPRO wat er te gebruiken is in de TV uitzending.

4. Met het nieuwe bestand kan 422 South vervolgens de animatie maken voor TV. Zo komen er mooie luchtfoto’s achter en enkele grafische verbeteringen. En dat resulteert in dit geval in een paar seconden TV.

Qua GIS / geo-ict is dit geen heel spannende animatie. Dus voor de GIS-fanaten volgt binnenkort nog de animatie van de telefoons, waar heel wat meer bewerkingen voor nodig waren.