Open source software

Ervaring met open source projecten

Brentjens Geo-ICT streeft ernaar projecten uit te voeren met Open Source Software (OSS). Projecten waarmee Brentjens Geo-ICT ruime ervaring heeft zijn onder andere:

Brentjens Geo-ICT heeft kennis van deze communities en is bekend met en bij actief werkzame personen van deze projecten.

Community

Een Open Source Software (OSS) project bestaat dankzij de inspanningen van de OSS community. Vaak wordt een OSS-project gedragen door een kern van bijvoorbeeld programmeurs, projectleiders en fondsenwervers. Deze kern voert de belangrijkste ontwikkelingen uit en bewaakt de kwaliteit van de software en documentatie. De gebruikers (eindgebruikers bij klanten, maar ook applicatieontwikkelaars, beheerders en adviseurs), vullen dat aan met bugmeldingen, ideëen voor nieuwe functionaliteit en patches. Of leveren andere bijdrages die de kwaliteit van de software verhogen. En dat precies op de plekken waar die het belangrijkst zijn: namelijk de delen die gebruikt worden!

Transparantie

OSS communities proberen dat zo transparant mogelijk te doen. Want naast de broncode mag je verwachten dat ook bug meldingen, aangeleverde fixes/patches en documentatie direct voor iedereen toegankelijk zijn. Deze openheid zorgt voor betere producten en daar is uiteraard iedereen bij gebaat.

Bijdrages

In enkele gevallen is het bij projecten nodig gebleken om aanpassingen aan de broncode van software te doen. Het is belangrijk die aanpassingen, waar mogelijk, terug te geven aan de OSS community. Belangrijk voor het OSS project maar vooral voor de gebruiker en opdrachtgever. Denk aan het terugbrengen van de beheerkosten, omdat de aanpassingen (mits goed aangeleverd) in de daaropvolgende release meekomen. Bijkomend voordeel is dat de community de kwaliteit bewaakt en de aanpasingen waar relevant verder verbetert. Brentjens Geo-ICT heeft bijdrages geleverd aan OpenLayers, GeoServer en GeoNetwork in de vorm van bugreports, bugfixes en/of uitbreiding van functionaliteit.